Η πανέμορφη Ιτέα χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου, εκτείνεται μαζί με την γειτονική Κίρρα, κατά μήκος του παραθαλάσσιου χώρου της ομώνυμης κοιλάδας, του Κρισσαίου Πεδίου και αποτελεί την προς τα Νότια απόληξη του φημισμένου Δελφικού Τοπίου.
Νέα σχετικά πόλη η Ιτέα ιδρύθηκε το 1830, μπόρεσε χάρη σε μια σειρά ευνοϊκών συγκυριών, να εξελιχθεί γρήγορα σε σημαντικό εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο. Ο πληθυσμός της σήμερα φτάνει τους 9.000 κατοίκους.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι ευχερής τόσο από την θάλασσα – διαθέτει καλό επιβατικό & εμπορικό λιμάνι, όσο και από την ξηρά – σύνδεση με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας.
Αποτελεί την έξοδο προς την θάλασσα όχι μόνο του Νομού – επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών – αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας.
Η υπερσύγχρονη Μαρίνα της έχει την δυνατότητα λιμενισμού 250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών ακόμη και από την Αττική.
Οι παραλίες “Τροκαντερό” και “Μαϊάμι” βραβευμένες με “Γαλάζιες Σημαίες” συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων όπως και οι παραλίες του “Ξενία” και της “Ευαγγελίστριας”. Υπάρχουν επίσης και άλλες όμορφες παραλίες (Βραχάκια, Άη-Γιάννης) που θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η πόλη έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και φιλοξενεί μεγάλης έκτασης διοργανώσεις, όπως τα ράλυ “Ακρόπολις” και “Ολύμπιον”, κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς εμβέλειας, συνέδρια κ.ά. Ποικίλες εκδηλώσεις – αθλητικές (μπάσκετ, κολύμπι, ποδηλασία), πολιτιστικές (Ναυτική Εβδομάδα, καρναβάλι, Ιτιώτικα Κούλουμα, συναυλίες) .
Πηγή: www.fokida.gr
Κίρρα-Μονοπάτι
Αρχαίο μονοπάτι Κίρρας- Δελφών.
Το μονοπάτι της Κίρρας – Δελφών ξεκινάει από τη θάλασσα από το λιμάνι της Κίρρας στον βόρειο κορινθιακό κόλπο και αφού διασχίζει το κατάφυτο με ελαιόδεντρα Κρισσαίο Πεδίο (ελαιώνα της Άμφισσας), όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα ο πυθικός Ιππόδρομος των Δελφών που διεξάγονταν τα Πύθια, φτάνει ανεβαίνοντας τις πλαγιές του Παρνασσού , στον χώρο των Δελφών. Την ίδια διαδρομή ακολουθούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στο φημισμένο Μαντείο όταν αποβιβάζονταν στην αρχαία Κίρρα, καθώς και τα υλικά που ξεφορτώνονταν στο λιμάνι της με τον ίδιο προορισμό.To ίδιο μονοπάτι διασχίζουν όσοι παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.
Πηγή: http://www.kpeamfissas.edu.gr
Πρόσβαση με την ΚΤΕΛ Φωκίδας, δείτε τα χειμερινά και τα θερινά δρομολόγια εδώ .